29. heinäkuuta 2025

Pikareseptit gluteenittomaan leivontaan


Keliakiaa sairastavan on noudatettava erityisruokavaliota, koska pienikin määrä viljan gluteenia on terveydelle haitaksi. Gluteeniton ruokavalio ei kuitenkaan tarkoita leivonnaisista luopumista, koska monet tutut herkut syntyvät yhtä helposti gluteenittomina.

Kun keittiössä ei halua viettää tuntikausia, valitaan helpot ja nopeat reseptit. Olemme keränneet alle parhaat gluteenittomat pikareseptit makeaan ja suolaiseen leivontaan.

Gluteenittomat banaanimuffinssit

Muffinit resepti on helppo, eikä taikinan tekeminen vie kuin hetken. Ne on helppo tehdä myös gluteenittomana, ja banaanin lisääminen taikinaan tuo muffineihin makua tehden samalla herkusta hieman terveellisemmän.

Leivontaan tarvitaan kananmunaa, sokeria, leivinjauhetta ja gluteenittomia jauhoja. Makua taikinaan saadaan voista, maidosta, vaniljasokerista ja kardemummasta sekä banaaneista, jotka survotaan tasaiseksi massaksi ennen taikinaan sekoittamista.

Kun taikina on valmis, se jaetaan muffinikuppeihin. Taikina kohoaa uunissa jonkin verran, joten kuppeja ei kannata täyttää liian täyteen. Muffineja paistetaan noin vartin verran uunissa, jonka aikana ehtii vaikka istahtamaan hetkeksi rahapelien ääreen.

Kun pelipaikkana ovat pikakasinot, kirjautuminen pelitilille ja talletuksen tekeminen tapahtuu samaan aikaan. Sen ansiosta pelaamaan pääsee heti, eikä aikaa ei kulu ylimääräiseen. Muffinien paistuessa ehtii pyöräyttelemään kolikkopelien keloja muutaman kierroksen, minkä jälkeen pääsee nauttimaan herkullisia lämpimiä muffineita.

Perunavohvelit

Perunavohvelit ovat nopeasti valmistuva suolainen leivonnainen, joka sopii lounaaksi tai välipalaksi. Ruokaisilla täytteillä vohvelit muuttuvat täyttäväksi lounaaksi, kun taas kevyemmillä ne toimivat välipalana.

Taikinaan tarvitaan perunoita, voita tai margariinia, kananmuna, sipulia ja ripaus suolaa. Aikaa vievin vaihe on perunoiden kuoriminen ja raastaminen, mutta sen jälkeen taikina valmistuu hetkessä. Kun perunat on raastettu, ne sekoitetaan kattilassa sulatetun voin, hienonnetun sipulin ja kananmunan kanssa.

Vohvelit paistetaan rapeiksi voidellulla vohveliraudalla. Päälliset valitaan oman maun mukaan, mutta hyviä vaihtoehtoja ovat tuorejuustot, lohi, keitetyt kananmunat ja katkaravut. Rapeiden perunavohveleiden päälle sopii myös homejuusto ja lakkahillo, joista muodostuu täydellinen yhdistelmä suolaista ja makeaa.

Gluteenittomat kaneliässät

Kaneliässät ovat klassikkoherkku, joka syntyy helposti gluteenittomana. Jauhoiksi kannattaa valita psylliumia sisältävä gluteeniton jauhoseos, koska se tekee taikinasta helpommin muotoiltavan.

Muut ainesosat saattavat löytyä kaapista jo valmiiksi, ja kaneliässiin tarvitaan vain voita, sokeria, kananmunaa, vaniljasokeria ja tietysti kanelia. Taikina syntyy nopeasti sekoittamalla ainekset, mutta sen kannattaa annata levätä hetki jääkaapissa. Jääkapissa taikinasta tulee hieman jähmeää, jolloin siitä saa muotoiltua helposti kauniita kirjaimia.

Taikina leikataan pitkiksi tangoiksi, jotka pyöritellään kanelista ja sokerista tehdyssä seoksessa. Sen jälkeen ne asetetaan pellille S-kirjaimen muotoon ja paistetaan uunissa.

Jos haluaa vaihtelua klassikkoreseptiin, kannattaa kokeilla manteliässiä perinteisten kaneliässien sijaan. Siinä taikinaan sekoitetaan mantelirouhetta, joka tuo oman herkullisen lisän makuun. 

Lyttyperunapiirakat suolaiseen leivontaan

Lyttyperunapiirakka kuuluu viime vuosien hittiresepteihin, ja siitä on olemassa erityisesti täytteiden osalta valtava määrä erilaisia versioita. Koska lyttyperunapiirakat valmistetaan perunasta, sopivat ne erinomaisesti myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Valmistaminen aloitetaan pesemällä perunat ja keittämällä ne kypsiksi. Keitetyistä perunoista voi tehdä yhden ison piirakan tai ne voi jakaa yksittäisiin muffinivuokiin, jolloin jokaiseen saa omanlaiset täytteet.

Valitsi kumman vaihtoehdon tahansa, perunat lytätään esimerkiksi metallisen kulhon tai mitan avulla. Reunat saa jäädä korkeammaksi, jotta keskustaan muodostuu kolo täytteille. Voidellut perunat paistetaan rapeiksi uunissa, minkä jälkeen lisätään täytteet ja ripotellaan päälle juustoraastetta.

Piirakkaa tai pienempiä piirakoita paistetaan vielä täytteiden kanssa uunissa, jolloin juustoraaste sulaa pinnalle. Lopputuloksena on herkullinen gluteeniton piirakka, johon saa monta makua eri täytteillä.

Gluteenittomat kaurasämpylät

Kaurasämpylät ovat parhaimmillaan höyryävän tuoreina, ja ne saa helposti valmistettua gluteenittomaan ruokavalioon sopiviksi. Leivontaan valitaan gluteenittomia kaurahiutaleita ja gluteenitonta jauhoseosta, joista syntyy yhtä herkulliset sämpylät kuin tavallisista jauhoista.

Muut ainesosat ovat psyllium, sokeri, suola, hiiva ja öljy. Niiden annetaan turvota sekoittamisen jälkeen kaurahiutaleiden kanssa muutama minuutti ennen kuin sekaan lisätään jauhot.

Nopeat kaurasämpylät eivät vaadi pitkää kohotusta, vaan ne muotoillaan heti taikinan tekemisen jälkeen. Sämpylöiden annetaan kohota liinan alla puolisen tuntia, minkä jälkeen ne voidellaan vedellä ja päälle ripotellaan kaurahiutaleita. Paistaminen vie vain vartin, ja sämpylät kannattaa nauttia voin ja juuston kanssa lämpimänä.

Helppo marjainen marenkikakku

Vaikka tietoisuus gluteenittomasta ruokavaliosta on kasvanut, ei valmiiden herkkujen löytäminen ole aina helppoa. Kaupan valmiista aineksista syntyy kuitenkin nopeasti helppo herkku, jonka voi tehdä esimerkiksi mökillä vieraille tarjottavaksi.

Pohjaksi ostetaan valmiita marenkikakkupohjia, ja täytteiksi sopivat rahka, tuoreet marjat, kermavaahto ja suklaa. Näistä kootaan kesäinen täytekakku, joka koristellaan vielä tuoreilla marjoilla. Valmistusaika on vain kymmenen minuuttia, mutta lopputulos vie kielen mukanaan.