Syksyn satokausi innostaa leipomaan, ja useimmat reseptit saa muutettua gluteenittomiksi helposti. Näin saa loihdittua makeita ja suolaisia herkkuja, joihin taltioidaan omenien hapokkuus, kurpitsan pehmeys ja metsästä kerätyt sienet.
Olemme keränneet alle parhaat reseptit, joilla syntyy vahvasti syksyltä maistuvia herkkuja. Ne sopivat yhtä hyvin syksyn suuriin juhliin kekristä halloweeniin kuin tuomaan lämmintä tunnelmaa kotiin pimenevänä syysiltana.
Gluteeniton kurpitsaleipä on täynnä syksyn makua
Kurpitsan sesonki on syksyllä, jolloin kaupan hyllyt notkuvat erilaisista kurpitsoista. Poikkeuksellisen monipuolisena raaka-aineena kurpitsa sopii raaka-aineeksi ruokiin sekä monenlaiseen leivontaan. Kokeiluun kannattaa ottaa ainakin kurpitsaleipä, joka on yhtä herkullinen gluteenittomana.
Leivontaa varten kurpitsa soseutetaan, ja sen lisäksi tarvitaan sulatettua voita, fariinisokeria, kananmunaa ja maitoa. Jauhoina käytetään gluteenitonta jauhoseosta, minkä lisäksi taikinaan tulee leivinjauhetta, ruokasoodaa ja suolaa. Mausteet saavat olla voimakkaat, ja kanelin lisäksi voidaan lisätä ripaus inkivääriä, mustapippuria ja maustepippuria.
Taikina kaadetaan leipävuokaan, ja päälle kannattaa tehdä vielä halkeilua estävä viilto. Paistoaika on yli tunnin, joten sen aikana voidaan ottaa suunnaksi talletusbonus casino, ja hyödyntää sen tarjoama uuden pelaajan bonus. Sen kautta pelitilille tulee bonusrahaa oman talletuksen lisäksi, ja kasinon kolikkopelit tulevat hyvin tutuiksi.
Pumpkin Bread on parhaimmillaan lämpimänä, joten se kannattaa syödä vain hetken jäähdyttelyn jälkeen. Leipä kuitenkin säilyy hyvänä vielä muutaman vuorokauden, kunhan sen laittaa tiiviiseen muovipussiin.
Pasteijat on helppo leipoa myös gluteenittomana
Syksyyn sopii erinomaisesti myös suolaiset leivonnaiset, joista pasteijat on helppo tehdä itse gluteenittomina.
Taikina syntyy voista, maitorahkasta, leivinjauheesta ja gluteenittomasta jauhoseoksesta. Ainesten sekoittamisen jälkeen siitä kaulitaan tasainen suorakaiteen muotoinen levy, jonka annetaan seisoa jääkaapissa ainakin tunti.
Jähmettynyt taikina kaulitaan ohueksi levyksi, josta leikataan toivotun kokoisia ja muotoisia paloja. Näihin lisätään vielä täytteet, ja lopuksi pasteija suljetaan. Paistoaika on kymmenestä minuutista varttiin.
Kylminä syysiltoina pasteijoita voi nauttia lämpimän kasvis- tai lihaliemen kanssa. Makuyhdistelmä on vastustamaton, ja liemi tekee olon lämpimäksi jopa kirpeimmän syyskelin jälkeen.
Manteli tuo makua syksyiseen omenapiirakkaan
Syksy on omenien satokausi, ja monien pihoilla ja puutarhoissa olevat puut suorastaan notkuvat herkuista. Sato kannattaa hyödyntää piirakkaan, johon saa uutta makua ripottelemalla päälle mantelirouhetta.
Gluteeniton omena-mantelipiiras resepti on helppo, koska siinä voi käyttää valmista pakastetaikinaa. Sulattamisen jälkeen pohja painellaan sopivaan vuokaan, raastetaan päälle mantelirouhetta ja asetellaan viipaloidut omenat ylimpään kerrokseen.
Maku täydentyy, kun päälle ripotellaan vielä mantelirouhetta ja fariinisokeria. Piirakan voitelun jälkeen se laitetaan uuniin paistumaan. Omena-mantelipiiras on parhaimmillaan hieman lämpimänä, ja sen kanssa tarjottavaksi kannattaa varata vaniljakastiketta tai -jäätelöä.
Porkkana-omenakakku syntyy syksyn sadosta
Gluteeniton porkkana-omenakakku sisältää kahta kasvimaan herkkua, joiden keskinäisen suhteen taikinassa voi päättää itse.
Leipominen aloitetaan kuorimalla ja raastamalla omenat sekä porkkanat. Niiden ohella taikinaan tarvitaan muutama kananmuna, sokeria, öljyä ja gluteenittomia jauhoja. Muina aineksina ovat ruokasooda, leivinjauhe, kaneli, kardemumma ja pekaanipähkinät.
Nämä sekoitetaan ja kaadetaan kakkuvuokaan. Paistoaika on hieman alle tunnin, ja kakun on hyvä antaa hetki jäähtyä ennen sen irrottamista vuoasta. Kakun väliin ja päälle tehdään kuorrute tomusokerista, tuorejuustosta ja voista. Raikkaamman maun saa, kun lisää joukkoon vielä ripauksen sitruunamehua.
Jäähtynyt kakku halkaistaan, ja puolikkaiden väliin levitetään täytettä. Puolet jätetään sen päälle, ja kakun voi vielä koristella pähkinärouheella.
Red velvet -kuppikakut sopivat halloween juhliin
Halloween juhlat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta, eikä keliakia ja gluteenittoman ruokavalion noudattaminen estä juhlista nauttimista. Niihin sopivat erityisen hyvin red velvet -kuppikakut, jotka voi koristella haluamallaan teemaan sopivalla tavalla.
Kuppikakut syntyvät gluteenittomasta jauhoseoksesta, rypsiöljystä, sokerista, munista ja maidosta, joiden lisäksi tarvitaan ripaus leivinjauhetta, ruokasoodaa ja vaniljasokeria. Erikoisuutena on omenaviinietikka ja punainen elintarvikeväri, jotka tekevät taikinaan sen kuohkeuden ja erikoisen punaisen värin.
Kuorrutteen voi valmistaa tomusokerista, tuorejuustosta ja voista, ja sitä pursotetaan kaunis kerros kuppikakkujen päälle. Halloween-teemaan sopivasti päälle laitetaan suklaakuvioita, oransseja ja mustia strösseleitä tai muita koristeita.
Gluteeniton sienipiirakka suolaiseen leivontaan
Sienisato saa monet liikkumaan metsässä, josta löytyy aarteita ruokapöytään. Niistä on helppo loihtia gluteeniton sienipiirakka kaupan pakastealtaasta löytyvän valmiin piirakkapohjan avulla.
Täytteeseen hienonnetaan sieniä, ja lisätään oman maun mukaan esimerkiksi kinkkua, pekonia ja juustoraastetta. Kiinteä koostumus saadaan kaatamalla päälle vielä kananmunasta ja ruokakermasta tehty seos.
Lämmin piirakka on täynnä syksyn makuja, ja hurmaa jokaisen pöydässä istuvan.
