sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Rapeat tattaripiparit



Olen aina vähän vierastanut tattaria makeissa leivonnaisissa, leivissä siitä kyllä pidän. Piparkakuissa tattari ei kuitenkaan oikeastaan edes maistu, muut ainekset peittävät sen maun täysin. Rakenteeltaan tattaripiparit ovat mainioita ja näistä tulee mukavan rapeita, kunhan vain pipareiden antaa jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla ennen kuin ne laittaa purkkiin. Taikina muistutti käsiteltävyydeltään todella paljon tavallista piparitaikinaa ja oli helppo kaulita. Jauhoja toki alustalle piti laittaa tarttumisen estämiseksi, mutta taikina kestää kaulita hyvinkin ohueksi. Myös kypsinä nämä olivat rakenteeltaan kestäviä. Tattaritaikinasta onnistuisi helposti vaikka piparkakkutalo. Jauhoina käytin Keskisen myllyn jauhoja, mutta muunkin merkkiset tattarijauhot käyvät. Eri merkkien välillä voi olla pieniä eroja jauhojen karkeudessa, mikä vaikuttaa hieman jauhojen turpoamiseen. Huom. Myllyn paras tattarijauhot eivät ole gluteenittomia (voivat sisältää muita viljoja)!

Ohje:
1 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
½ tl neilikkaa
1/5 tl jauhettua maustepippuria
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssia
100 g voita
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
4 dl Keskisen Myllyn tattarijauhoja

Pöydälle kaulintaan esim. perunajauhoja tai tattarijauhoja

Mittaa kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Nosta siirappiseos keittämisen jälkeen pois levyltä ja lisää joukkoon jääkaappikylmä voi. Anna voin sulaa joukkoon ja anna seoksen jäähtyä hetken aikaa (kylmä voi nopeuttaa seoksen jäähtymistä). Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmuna. Sekoita ruokasooda tattarijauhoihin ja lisää jauhot muutamassa erässä taikinan joukkoon koko ajan (vaikkapa lusikalla) sekoittaen. Laita valmis taikina kylmään maustumaan vähintään pariksi tunniksi, mielellään vaikka yön yli. Kun taikina on maustunut, ota sitä pala kerrallaan, vaivaa käsissä hieman pehmeämmäksi ja kaulitse jauhotetulla alustalla ohueksi. Ota muotilla piparkakkuja ja paista 200 asteessa noin 5-6 minuuttia (meidän uunilla tuo 5 min oli aika tarkasti sopiva aika). Anna pipareiden jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla ennen kuin pakkaat ne rasiaan.

4 kommenttia:

  1. Pipareista tuli erittäin maukkaita. Kiitos ohjeesta. Torttutaikina odottaa vielä kylmässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tattaripipareita tehdään kyllä meilläkin uudestaan, yllätyin miten herkullisia pipareita tattarista tulee.

      Poista
  2. Kiitos tästä ohjeesta, aivan ihania rapeita pipareita tuli! Ja todella maukkaita, juuri sellaisia kuin olin kaivannutkin!

    VastaaPoista
  3. voiko siirappia korvata hunajalla? Väri jää vaaleammaksi, mutta sillä ei väliä

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...