Sivut

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Gluteenittomat munkit






Munkit tehty valmiiksi pakastimeen vappua odottamaan. Teen munkit yleensä samasta taikinasta kuin pullatkin, mutta vähennän hieman rasvan määrää taikinasta ( ja rasvan vähentämisen myötä myös jauhojen määrää täytyy hieman pienentää, ettei taikinasta tule liian kovaa). Munkit tulee kohottaa kunnolla ennen paistoa, jotta niistä tulee pehmeitä ja rakenteeltaan kuohkeita. Kohotin tällä kertaa munkit uunissa vesihöyryn kanssa ja tämä on tähän mennessä kokeilemistani kohotuskeinoista paras. Ohjeessa mukana neuvot tuohon kohottamiseen.

Gluteeniton munkkitaikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
50 g pehmeää voita/margariinia

Paistamiseen: öljyä tai muuta uppopaistamiseen tarkoitettua rasvaa

Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti munkkeja. Hieromisen jälkeen laita munkit joko leivinliinan tai leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti n. 40 asteiseen uuniin. Laita uunin pohjalle kattila, jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sulje uunin luukku. Anna munkkien kohota "höyryuunissa" 30 minuuttia. Kuumenna paistorasva kuumaksi, rasvan kuumuuden voi testata pienellä nokareella taikinaa: kun rasva on riittävän kuumaa, taikina nousee heti pintaan ja alkaa kiehua. Nostele kohonneet munkit reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Kun rasva on sopivan kuumaa, kypsyy munkki muutamassa minuutissa. Nostele paistetut munkit talouspaperin päälle ja sokeroi lämpimänä. Mikäli haluat pakastaa munkit, kannattaa sokerointi jättää välistä ja sokeroida munkit vasta sitten kun ne sulattaa tarjolle.



Possutkin onnistuvat helposti gluteenittomana.


Munkkien hieromiseen ohjeita:

Rinkilät: Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se n. 12 samankokoiseen osaan. Pyöritä jokainen taikinapala kunnolla kämmenten välissä pyöreäksi sileäksi palloksi. Kasta sormenpäitä jauhoon ja paina sormet pallon keskeltä läpi. Venytä sormin reikää isommaksi, kunnes munkki on malliltaan rinkula. Reikä saa olla melko suuri, sillä se pienenee munkkien kohotessa ja paisuessa paiston aikana.

Munkin keskelle tehty sormin reikä, joka venytetään sopivaan kokoon.
Possut: Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja jaa se taikinapyörällä noin 10 samankokoiseen osaan. Laita jokaisen taikinapalan päälle hieman paistonkestävää hilloa/marmeladia ja käännä taikinan reuna hillon päälle. Painele reuna tiiviisti kiinni ja muotoile possulle jalat.




Possumunkkien valmistuksen vaiheita.

Pyöreät hillomunkit: Jaa taikina noin 12 samankokoiseen osaan ja hiero palat kämmenten välissä sileiksi pyöreiksi munkeiksi. Kohota ja paista. Paiston jälkeen pursota täytetyllaa apuna käyttäen munkkien sisään hilloa.

 

http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2014/09/gluteenittomat-berliininmunkit-pomadalla.html 


Kanelikierremunkit: Kaulitse taikina levyksi ja kostuta pintaa voisulalla. Ripottele taikinalevyn päälle kaneli-sokeriseosta ja rullaa taikina tiiviiksi rullaksi. Leikkaa rullasta tasakokoisia viipaleiksi ja kohota ja paista munkit.


Katso myös ohje gluteenittomiin berliininmunkkeihin, joissa on pinnalla aitoa pomadaa. Ohjeen löydät täältä.



72 kommenttia:

  1. ei vitsi, miten sä saat noin komeesti ne nousemaan? ekat kellumunkit tein viimevappuna ja mikä pettymys ku ei tullu kuohkeita eikä komeita kuten normimunkeista tuli. taikina ei kohonnut kun olin tehnyt munkit, vaikka samalla taikinalla tein korvapuusteja jotka sain kohotettua kahdesti, enne ja jälkeen leipoisen, täytyy ehdottomasti kokeilla tätä sun ohjetta seuraavana vappuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteeniton taikina ei useinkaan kestä kahta kohotusta, vaan lässähtää. Kannattaa heti leipoa taikina munkeiksi ja kohottaa vasta sitten, näin saa kuohkeamman lopputuloksen. Löysähköllä taikinalla saa myös pehmeämpiä munkkeja, mutta leipominen on silloin haastavampaa.

      Poista
  2. Kauniita munkkeja ja kuten sanoit taikina olisi hyvä olla löysää kuten mäkin sen teen, niin munkeista tulee tosi kuohkeita ja hyviä kuten kuvasta näkyy! :) Mä juuri leivon munkkeja Vapuksi ja siman jo tein. :) Oikein mukavaa Vapun odotusta sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse jätin tänä vuonna munkit tekemättä, mutta paistoin tippaleipiä. Mukavaa vappua myös sinulle! :)

      Poista
  3. Itse en välitä omega6 öljyistä kauheesti, niin voiko taikinaan käyttää sulatettua voita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki, mikä tahansa leivontaan sopiva rasva käy näihin.

      Poista
  4. Hei,onnistuuko jos veden tilalla käyttää maitoa?
    Ps. Erittäin herkullisen näköisiä munkkeja, ei uskois gluteenittomiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä onnistuu, myös maitoversioita olen näistä tehnyt :)

      Poista
  5. Tein maidolla ja voilla, tuli tosi hyviä! Tosin vähän vähemmän jauhoja käytin kun mitä ohjeessa. Ihanaa kun löytyy ohjeita gluteenittomille!

    VastaaPoista
  6. Tulipa onnistuneet vappumunkit tällä ohjeella. Ekan kerran tein gluteenittomia munkkeja :)
    Sen verran sovelsin, että käytin täysmaitoa ja sokerin korvasin vaalealla siirapilla. Jostain gluteenittomasta keittokirjasta luin, että sen avulla rakenteesta tulee kuohkeampi ja parempi. Mutta ei ole vertailupohjaa kun tosiaan ekan kerran gluteenittomia munkkeja tein :)
    Mut kiitti ohjeesta! Täysin samanmakuisia kun "normaalit" vappumunkit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo siirappi voi hyvinkin kuohkeuttaa taikinan rakennetta. Ainakin pipareiden taikina on helpommin käsiteltävää, kuin muiden pikkuleipien taikina ja varmasti siirapilla on jotain tekemistä asian kanssa. Pitääkin kokeilla tuota siirappia pullataikinaan kun seuraavan kerran teen, kiitos vinkistä :)

      Poista
  7. Todella herkullisen näköisiä munkkeja :) itse pidän leivontablogia mutta en hirveästi kerkeä sinne kirjoittamaan:) käy katsomasa ;) miten teet tuon munkkipossun? Tai miten saat sen pysymään possun muodossa? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaulitusta munkkitaikinasta ota nelikulmion, hillon toiselle puolelle ja toinen puoli käännetään päälle niin että hillo peittyy. Painellaan reunat kiinni ja muotoillaan varovasti nurkkiin jalat :)

      Poista
    2. Keliakia ollut kohta kaksi vuotta ja ensimmäisen kerran gluteeniton munkki onnistuu! :). Oli TOSI hyvää :)

      Poista
  8. Hyvältä näyttää. Aion illalla kokeilla näitä. Ainut vaan, että joudun tekemään myös munattomana, olisko vinkkejä millä korvaisin munat pullataikinaan? Löytyis esim. pehmeää tofua, soijajauhoa.
    Mutta mikä ois paras juuri pullataikinaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole näitä itse tehnyt munattomana, mutta arvelisin tuon soijajauhon olevan ihan hyvä valinta. Jauhomäärää voit joutua hieman muuttamaan kun kananmunaa et käytä, joten lisää jauhoja pienissä erissä tunnustellen. Taikinan pitäisi olla rakenteeltaan sellaista juuri ja juuri leivonnataa, sen verran tahmaista että tarttuisi pöytään, mutta kuitenkin sellaista, että käsien välissä saa pyöriteltyä jauhoja apuna käyttäen pullia.

      Poista
    2. Heip(olen se 14.4amunatomia kokeillut)
      Jestas. Tuli tajuttoman herkkua!

      Kiitos loistavasta ohjeestasi, et usko kuinka useita "herkkuja" olen testinyt yli vuoden ajan rajoitetulla r.valiolla olevalle 3v lapselleni(munaton,maidoton ja gluteeniton). Hän kun on saanut hetki sitten vielä syödä "normaalisti" ja muistaa makuja.. Melkein tippa tuli silmään, kun hän 14.4. illalla maisteli tätä rinkelimunkkia. Ja uskotko, että näitä on pyydetty joka päivä sen jälk. kahviaikaan :). Aivan mahtava löytö siis!

      Tein omat versioni soijamaidolla ja munan tilalle laitoin 2rkl soijajauhoa. Enkä ees muistanu tota kohotusvinkkiäsi noudattaa, mutta kohosivat kuohkeiksi ja paistuivat kauniisti jne.

      Täytynee kahlata sun reseptejä paremminkin läpi, kiitos ja mukavaa vappua!

      Ps.tänään teen pienet palleromunkit tällä ohjeella lasten vappukekkereille. Säästyn reijitysvaivalta ;)

      Poista
    3. Onpa mukava kuulla, että ovat olleet tykättyjä :) Minulla on aika monessa ohjeessa tuota kananmunaa, mutta tarkoitus olisi pikkuhiljaa saada tänne enemmänkin gluteenittoman lisäksi myös munattomia/maidottomia ohjeita, jotta näistä ohjeista olisi apua mahdollisimman monelle. Palleromunkkeihin voi myös pursottaa hilloa sisään :)

      Poista
    4. Erinomaiset munkit tuli. Tein ilman lisättyä ksantaania ja psylliumia (Semperin ja Lailan jauhoilla). Sokeri ei vain tahtonut pysyä munkin päällä ei sitten millään. Kiitos respetistä. :)

      Poista
  9. Olivat parhaita ikinä koskaan maistamiani munkkeja! Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet tykännyt ohjeesta. Mukavaa vappua! :)

      Poista
  10. Mahtava resepti ja loistavia,ihania munkkeja! =)

    VastaaPoista
  11. Todella hyviä munkkeja, ihanaa kun gluteeniton onnistui kerrankin näin hienosti. En ollut ennen kokeillut höyrykohotusta mutta sehän toimii älyttömän hyvin!
    Kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Olen itsekin vasta vähän aikaa käyttänyt tuota höyrykohotusta, sain vinkin facebookin kautta, joten mikään oma ideani se ei ole. Leipomoilla on usein käytössä ihan sellaiset isot, lämpimät ja kosteat huoneet, jonne laittavat leivonnaiset kohoamaan.

      Poista
  12. Ensi kerran tein gluteenittomia munkkeja. Tuloksena oli kuohkeaa ja ihanaa syötävää. Ei gluteenittomiksi uskoisi! Höyryuunikohotus on mainio keksintö.
    Kiitos sivustostasi, ohjeista ja vinkeistä.

    VastaaPoista
  13. Oikein hyvää tuli. Raastoin mukaan yhden (luomu)sitruunan kuoren. Ksantaanin jätin pois, koska sitä ei nyt sitten ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ksantaani ei tosiaan ole välttämätön tässä taikinassa, sillä saa vain tehtyä sellaisen loppusilauksen taikinan rakenteeseen. Sitruuna käy varmasti hyvin munkkeihin :)

      Poista
  14. Kiitos ihanasta ohjeesta ja vesihöyryvinkistä. Laitoin linkin tähän ohjeeseesi minun blogiini myös. Kokeilin gluteenittomia munkkeja ekaa kertaa ja nämä onnistuivat ihan loistavasti. Jee, kiitokset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että olet tykännyt :) Täytyypäs käydä kurkistelemassa mitä kaikkea blogistasi löytyy.

      Poista
    2. Mikä on ksantaani ja mistä kaupasta sitä voi ostaa??

      Poista
  15. Kiitosta tulee täältäkin ihanasta reseptistä, maistuivat ihan oikeilta munkeilta, olivat ihanan pehmeitä ja tosi miellyttävä taikina, ei tarttunut, tein munkkimuotilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkkimuotti olisikin kätevä, ei tarvitsisi käsin pyöritellä, kun sais ottaa vaan muotilla paloja kaulitusta taikinasta.

      Poista
  16. Herkullisen näköisiä! Possumunkkeja voisi joskus kokeilla, kun jaksaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Possut ovat olleet omia suosikkeja siitä asti kun niitä opin tekemään :)

      Poista
  17. Voi ei, en onnistunut tässä hommassa! Mulla tuli ihan ihmeellisiä munkkeja. Toisaalta ehkä parempi, niin ei tullut syötyä niitä ;) Täytyy kokeilla toiste uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista! :( Millainen taikinasta tuli ja millaisia ne valmiit munkit sitten olivat? Olisiko ainemäärissä ollut heittoa?

      Poista
  18. Huippu ohje!!! Täälläkin onnistuttiin eka kertaa:)))

    VastaaPoista
  19. Todella hyvä ohje! Onnistuttiin täydellisesti ja Keliaakkikko tuli maailman onnellisimmaksi!

    VastaaPoista
  20. Tämä ohje tuntuu olleen vapun aikaan ahkerassa käytössä :) Mukava kun jätätte kommentteja, tietää ettei turhan takia pidä tätä blogia, vaan ohjeille on kysyntää.

    VastaaPoista
  21. Juuri tein munkkeja, hyviä ja ihanan pehmeitä! :) Pullataikinan tein myös, mutta taidanpa ensin kerralla tehdä tällä munkkiohjeella niitä pullia.

    VastaaPoista
  22. Vesihöyry -niksi oli muuten ihan loistava!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pulla- ja munkkitaikina onkin vain kaksi variaatiota samasta reseptistä. Munkkeihin tulee 50g vähemmän rasvaa ja siitä johtuen myös hieman vähemmän jauhoa. Pullataikinan ohjeella tulee omasta mielestäni hieman helpommin käsiteltävä taikina, kun se rasva vähentää sitä tarttuvuutta. Tuo vesihöyry niksi on fb:n keliakiaryhmästä saatu ja nappasin käyttöön, kun muistin, että leipomoissakin on sellaiset kosteat kohotushuoneet :) Pullat voi kohottaa myös höyryuunissa, 20 min siellä uunissa ja sitten nostaa vain pöydälle siksi aikaa kun uuni kuumuu paistolämpötilaan (noin 10 min menee siihen).

      Poista
    2. Niin varmaan onkin asia, mutta pyöreät pullat oli ns. kiviä. Pitko sentään onnistui.

      Poista
  23. Lämpimät kiitokset sinulle todella mahtavista gluteenittomien leivonnaisten ohjeista. Gluteenittomat munkit ja pullat olivat parhaimpia mitä olen syönyt. Olen myös näiden ohjeiden myötä innostunut uudelleen gluteenittomien tuotteiden leipomisesta. Aikaisemmat kokeiluni olivat onnettomia räpellyksiä. Olen ohjeillasi leiponut gluteenittomia karjalanpiirakoita, leipää, munkkeja ja pullaa. Vielä siis on paljon kokeilematta. Valitettavasti vain paino alkaa nousemaan kun ihania uunituoreita herkkuja on saatavilla. ;) Kiitos kun jaat nämä ohjeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja mukavia leivontahetkiä jatkossakin reseptien parissa :) Painonnousu meinaa olla aina leipomisen varjopuolena, joten itsekin joudun välillä pitämään hieman taukoa ja keskittymään enemmän kevyempiin leivonnaisiin sokeriherkkujen sijasta.

      Poista
  24. Tänään kokeiltu tämä munkkiohje ja onnistui, ihmeitten ihme! Ksantaania ei ollut, mutta hyvin toimi ilmankin. Tein taikinasta 24 munkkia, niin tuli sopivan pieniä.

    Tämä taisi olla ensimmäinen makea gluteeniton leivonnainen, jonka sain onnistumaan. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että munkit ovat onnistuneet ja olleet mieluisia :) Nämä tosiaan onnistuvat ilman ksantaaniakin, ksantaani tuo tavallaan se "viimeisen silauksen" munkkien rakenteeseen.

      Poista
  25. Heippa! Voisikohan ohjeeseesi helposti lisätä maitorahkan? Parhaita vehnämunkkeja, mitä ikinä olen maistanut ennen diagnoosiani oli rahkamunkit. Mitäs luulet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa kyllä. Jauhomäärää voi joutua hieman muuttamaan, että tulee rakenteeltaan oikeanlaisia. Jos lisäät rahkan suoraan tähän taikinaan, niin lisää n. 1-1,5 dl jauhoa yhtä rahkapurkkia kohden. (tarkemmin en osaa määrää sanoa, kun en ole kokeillut itse, mutta taikinan pitäisi olla rakenteeltaan sellainen hieman tahmeahko, mutta kuitenkin sellainen, että jauhotetuin käsin voi pyöritellä).

      Poista
  26. Eka kertaa kokeilin glut.munkkeja, kun löysin tämän niin hyvältä kuulostavan ohjeen. Ja tosi hyvin onnistuivat..juuri otin viimeiset munkit paistumasta, nam! Huippua, kun olet laittanut reseptin toistenkin kokeiltavaksi tänne!! Kiitos!!

    VastaaPoista
  27. Olipa hyvän kuuloinen ohje. Selkeä! Etsin vapuksi jotain hyvää gluteenitonta. Näitä on kokeiltava. Sivuillasi oli paljon muutakin kokeilemista. Minulla on keliaakikon elämää vuosi takana. Pään sisällä käyn edelleen aika ajoin kamppailua hyväksymisestä. Ärsyttää tuoteselosteiden lukeminen. En koskaan ole välittänyt ruoanlaitosta kovinkaan paljoa. Siksi tämä on tuonut haastetta elämään. Mutta hauskaa vappua sinulle ja kiitos kun jaksat jakaa tietoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näin jälkikäteen! Olen ottanut itse sen kannan keliakiaan, että mistään en jää paitsi. Sitä mitä ei kaupasta saa, voi tehdä itse ja mikään leivonnainen ei ole mahdottomuus gluteenittomanakaan. Voin lohduttaa, että tuoteselosteiden lukemiseen harjaantuu ja nythän tuoteseloisteissa täytyy allergeenit ilmoittaa erottuvasti (isoin kirjaimin tms.), joten myös gluteeniviljat bongaa selosteista jatkossa helpommin nopeallakin lukaisulla.

      Poista
  28. Kiitos munkkiohjeesta. Olen kokeillut erilaisia munkkiohjeita, tämä oli yksi parhaista - se vesihöyrykohotus oli erittäin onnistunut - kiitos paljon siis ja oikein ihanaa vapunaikaa, vaikka ainakin täällä Jyväskylässä sataa räntää.
    Ps, laitoin blogiini linkkivinkin tähän sinun ohjeeseesi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset vapuntoivotuksista näin jälkikäteen! Mukava kuulla, että munkit olivat mieluisia ja itse erilaisia kohotusmenetelmiä testanneena vannon täysin nykyään tuon höyrykohotuksen nimiin munkkien teossa.

      Poista
  29. Kiitos ohjeesta, munkit onnistuivat todella hyvin. En ole aiemmin tehnyt glut.munkkeja. Herkullisia!

    VastaaPoista
  30. Kiitos ohjeesta, sain mielettömän hyviä munkkeja kun vaimo tällä ohjeella minulle niitä teki! Ei kyllä uskoisi gluteenittomiksi :)

    VastaaPoista
  31. Törmäsinki kivaan blogiin. Tuttavapiirissä on gluteiinittomalla ruokavaliolla olevia ja siksi nämä on tarpeen. Kiitos :)

    VastaaPoista
  32. Hei, kiitos paljon ihanasta munkkireseptista. Oli helppoa ja nopea. Onnistui ensikerrasta. Maistui heille, kenellä on gluteeniton ruokavalio ja muillekin. Meidät oli vappuna kasassa neljä aikuista ja kolme lasta ja kaksikertainen munkkiannos syötiin kahdessa päivässä. Laidetiin taikinaan maidon sijaan mantelimaitoa ja ksantaani jätettiin pois. Mainiota!

    VastaaPoista
  33. Todella hyviä munkkeja tuli, kiitos! Blogisi on kyllä mainio! :)

    VastaaPoista
  34. Todella hyviä munkkeja tuli. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  35. Onko nämä luontaisesti gluteenittomia??

    VastaaPoista
  36. Oikkein hyvin onnistui, ensi kerralla muistan kyllä lisätä siihen kaardemummaa hiukan jäin kaipaamaan sen tuomaa makua. Ja mää käytin jytte jauhoja niin silloin ei tarvii lisätä psylliumia tai ksanttaalia kun sitä on niissä jauhoissa jo valmiiksi mukana. Yhden munkin maistin et uskkallan tarjota niitä keliaatikoille.

    VastaaPoista
  37. Pakko vielä erikseen kiittää näin vuosia ohjeen julkaisun jälkeen. Ikinä ei ole onnistunut munkin/pullan tyyppiset gluteenittomat näin hyvin, vaikka montaa ohjetta on kokeiltu. Tuo kohotus tässä varmaan on tärkein niksi, mutta kaiken kaikkiaan ihan loistava ohje! Piti erikseen lesoilla kavereillekin vappuna että kattokaa miten meikä osaa :D

    VastaaPoista
  38. Moi,hyvät munkit ja pullat tulee myös k-kaupan valmiista pirkka pullataikinasta(pakaste)jos ei viitsi tai kerkiä tehdä taikinaa itse,,kyllä tulee hyviä kokemusta on

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!