Sivut

torstai 9. elokuuta 2012

Gluteenittomat piparkakut


Ohjeesta tulee noin 40-50 piparia hieman koosta riippuen. Taikina on todella helppoa käsitellä, kunhan muistaa vain laittaa pöydälle sopivasti jauhoja ennen kaulintaa.
 
Taikina:
2 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
1/4 tl suolaa
1 dl sokeria (fariini tai tavallinen)
1 dl tummaa siirappia
100 g voita/margariinia
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
(perunajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta pöydälle kaulintaa varten)

Mittaa kattilaan mausteet, sokeri ja siirappi ja kiehauta ne miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää joukkoon rasva sekä kananmuna hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon lopuksi jauhot, joihin on lisätty sooda ja anna valmiin taikinan jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia (mieluiten yön yli). Kaulitse jähmettynyt taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja ota siitä muotilla pipareita (ennen kaulitsemista taikinaa kannattaa muokata käsissä notkeammaksi, jotta se ei repeydy kaulittaessa). Paista 225 asteessa noin 6-7 minuuttia.

47 kommenttia:

  1. Onnistuuko tällä ohjeella vaaleat piparkakut kun jätän mausteet pois ja tuleeko jotakin muuta tilalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vaaleita piparkakkuja tehnyt, mutta jos tästä ohjeesta muokkaa vaaleiden piparkakkujen ohjeen, kannattaa ainakin tuo siirappi vaihtaa vaaleaan versioon ja käyttää fariinisokerin sijasta tavallista. Mausteita sitten "oman maun mukaan" :)

      Poista
  2. Tein viime vuonna ekaa kertaa gluteenittomia pipareita äitilleni joululahjaksi ja ne onnistui älyttömän hyvin. Ehkä liiankin hyvin, kun tuli nyt pyyntö tehdä pipareita uudestaan. Joulukiireissäni viime vuonna unohtui ottaa ohje ylös ja tämä ohje muistuttaa eniten sitä viime vuotista. Sattuiko tämä ohje olemaan viime vuonna vanhassa blogissassi? Muistan vain että ohjeen alla oli paljon kommentteja ja omanikin jätin silloin sinne alle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sama ohje oli vanhassakin blogissa, usean vuoden ajan olen jo tehnyt piparit tällä ohjeella :)

      Poista
  3. Hyvin onnistuivat ja tällä tehdään gluteenittomat piparkakut jatkossakin. Kiitos hyvästä piparkakkuohjeesta :)

    VastaaPoista
  4. Hyvin onnistui, kiitos taas reseptistä! :)

    VastaaPoista
  5. Hei,
    kiitos koko blogista. Olet pelastanut monta juhlaa. Aina on löytynyt tarjottavaa. Piparit onnistuivat hyvin ja ovat maukkaita.

    VastaaPoista
  6. kiitos tosi paljon hyvästä ohjeesta ja oikein maukkaista pipareista!

    VastaaPoista
  7. Kiitos kaikille kommentoijille! Tämä pipariresepti on kyllä omakin suosikki, koskaan ei ole epäonnistunut :)

    VastaaPoista
  8. Pelastit päiväni! Aloitin juuri gluteenittoman ruokavalion noudattamisen ja en ole vielä ihan täysin sulattanut sitä, etten oikeasti voi syödä esimerkiksi kaupan jäätelötuuttia. No tänään sitten näin pakastimessa sinne joulusta unohtuneen piparitaikinan ja suru kyllä meinasi tulla, kun luulin jo, etten voi enää syödä pipareitakaan (meillä kun ne on aina kaupan taikinasta leivottu)! Ja nyt ensimmäisellä nettihaulla löysin ohjeen, joka pelastaa jouluni ja en joudu olemaan ilman karamellien koristamaa piparitaloa! SUUR KIITOS!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä uuteen ruokavalioon totutteluun :) Siitä se lähtee ja kyllä ne harmituksetkin helpottavat ajan myötä, kun huomaa että kutakuinkin kaiken saa valmistettua gluteenittomana miltei vastaavaksi kuin tavallisen.

      Poista
  9. Hei :-) Ja suuri kiitos :-) Minun ruokavalioni ei ole keliaakikon vaan toisen suolistosairauden myötä vieläkin tiukempi, mutta kerrankin löytyy myös minun elimistölleni toimivia ohjeita iso liuta ja vielä ihan oikeasti leivottavia, kun ison osan gluteenittomista ohjeista olen heittänyt ei-leivottavina nurkkaan (myös näistä piparkakuista). Tunnustan, että pelastin itselleni myös paperiversiot siltä varalta, että blogisi täältä joskus karkaa. Toki, keittiössä viihtyvänä voin sitten tulevaisuudessa ajan salliessa lähteä itsekin muokkailemaan tavallisista, mutta nyt alkuun ja vielä "päättömässä" mutta jo moneen ylttävässä ja ehtivässä iässä olevan pienen murulaisen kanssa valmiit ohjeet helpottavat kummasti elämää :-) Terveisin: rajoitetulla ruokavaliolla elävä todellinen herkkusuu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pitänyt periaatteena, että lisään tänne vain ohjeita, joilla olen itse leiponut, jotta voin olla varma ohjeiden toimivuudesta. Mukava kuulla, että olet löytänyt blogini. Näillä näkymin tämä ei ole täältä minnekään häviämässä, päinvastoin tarkoituksena olisi päivittää blogia entistä ahkerammin :)

      Poista
  10. Ekat piparit ikinä alusta asti!! Nam! Ja homma onnistui hyvin myös kaksivuotiaan kanssa :)

    VastaaPoista
  11. Kommenttien perusteella näillä pelastetaan meidän keskimmäisen joulu :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat todella hyvät gluteenittomat ns. peruspiparkakut. Taikina on myös helposti leivottavaa, joten ei vaadi suurta vaivannäköä näiden tekeminen.

      Poista
  12. Moikka Suvi!
    Tämä resepti näyttää tosi kivalta, joten kokeiluun menee. Oletko koskaan pakastanut tätä taikinaa? Vehnätaikinanhan voi pakastaa ainakin muutamaksi viikoksi, mutta onko sinulla (tai jollakulla muulla?) kokemusta tästä?
    Tuoksuvaa joulunaikaa toivotellen,
    Elska

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Olen pakastanut taikinaa ja toimii ihan hyvin. Taikinan kannattaa antaa sulaa kaikessa rauhassa useamman tunnin ajan, voi sulattaa myös huoneenlämmössä. Taikina säilyy myös jääkaapissa ihan hyvin kolmekin päivää ilman pakastustakin. Mukavaa joulunodotusta! -Suvi

      Poista
  13. Kiitos hyvistä ohjeista! Tein tällä ohjeella ja hyvin onnistui. Hyvää joulun odotusta! tv. Terttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja oikein mukavaa joulun odotusta myös sinne!

      Poista
  14. Kiitos paljon blogistasi! Sain elokuussa keliakia-diagnoosin ja sen jälkeen on tullut kokeiltua useampaa sun ohjetta. Kaikki olleet herkullisia. Kiitos siis, että teet muiden elämästä parempaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogi on oma panokseni keliakia-työhön, kun järjestötoimintaan ei ole aikaa. Tämä toimii samalla omana reseptiarkistonani ja on mukava kuulla, että tästä on todella hyötyä ja iloa myös muille ihmisille.

      Poista
  15. Moikka ! Onnistuuko tällä ohjeella myös piparkakkutalo ? Kiitokset loistavista ohjeistasi ja ihanaa joulunaikaa ! -Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Onnistuu, mutta piparkakkutaloa varten kannattaa taikinaan lisätä 1 tl psylliumia ja ½ tl ksantaania (jauhojen joukkoon), jolloin pipareista tulee kestävämpiä ja talon kasaamisesta helpompaa.

      Poista
  16. taikina meni juuri jääkaappiin yökylään, huomenna pääsee paistelemaan ja maistelemaan... kiitos ohjeesta, arvelinkin että piparkakut onnistuu ilman eri kikkailuja vaihtamalla perusreseptin jauhot gluteenittomiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, nämä ovat todella hyviä peruspipareita :)

      Poista
  17. Kiitos, erinomainen ohje! Eka satsi syötiin sekä taikinana että sitä mukaa kuin uunista tuli. Mitään ei siis jäänyt "varastoon".. nyt tulossa tupla-annos varmuuden vuoksi :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein se ensimmäinen erä menee maistellessa :)

      Poista
  18. Kiitos erinomaisesta ohjeesta. Korvasin sokerin kookossokerilla ja mausteet valmilla piparkakkumauste sekoituksella ja tuli kerrassaan herkulliset piparkakut.
    Minulla tulossa ensimmäinen vehnätön/luontaisesti gluteeniton joulu ja olen suunnattomasti iloinnut siitä, että olen löytänyt täältä monia minulle sopivia juttuja

    VastaaPoista
  19. Hei!

    Kiitoksia tästä ihanasta blogista! Pelastaa sekä juhlan, etää arjen tarjoilut! :) Itse maitoallergikkona mietin, että toimivatkohan ohjeet myös maidottomina? Onkohan kenelläkään kokemusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtaosa ohjeista onnistuu korvaamalla voi margariinilla ja maito esimerkiksi riisimaidolla jne. Rahkan ja kermaviilin korvaaminen on hieman hankalampaa, mutta niitäkin voi kokeilla korvata esimerkiksi soijajogurtilla.

      Poista
  20. Ei ole turhaan tätä reseptiä kehuttu. Tein ekaa kertaa ja onnistui vallan mainiosti! Kiitoksia reseptistä ja Mukavaa Joulun Odotusta!

    VastaaPoista
  21. Kiitos reseptistä! Onnistuin muokkaamaan reseptin niin, että siirapin tilalle laitoin hunajaa ja sokeriksi intiaanisokeria. Jauhoseoksen tein itse: n.1dl pofiberia, vajaa 1dl kookosjauhoa, 3tl psylliumia ja loput mantelijauhoja. Toimii ja hyvin leipoutui näinkin. :) Pellillinen hävisi parempiin suihin samoin tein.

    VastaaPoista
  22. Miksi tässä pipariohjeessa ei ole ksantaania eikö se juuri auta siihen ettei keksit murene? Kiitos muuten erinomaisesta blogista. Pullataikinan ohje on ehdoton suosikkini ja on onnistunut todella hyvin.

    VastaaPoista
  23. Onnistuisiko tämä resepti ilman kananmunaa vai voiko sen korvata jollain?

    VastaaPoista
  24. Hei Suviih!
    Ja Super kiitokset reseptistä. Itsekin vehnättömän ruokavalion aloittaneena laitan ohjeen kokeiluun.

    VastaaPoista
  25. Kiitos reseptistä, tätä kokeillaan! Onnistuuko tämä, jos käyttää jauhoina Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta?

    Salamanterina

    VastaaPoista
  26. olen ennenkin tehnyt pipareita, mutta tämä ohje oli kaikista...

    VastaaPoista
  27. Kuulostaa mielenkiintoiselta ohjeelta. Monissa selaamissani ohjeissa on ollut tattarijauhoa ja se ei oikein miellytä. Tämä voisi toimiakkin! Viljatuotteen jauhoseoksella voisi kokeilla korvata tuon semperin seoksen.

    VastaaPoista
  28. Onkohan taikina hyvää raakana? T. piparitaikinaa rakastava

    VastaaPoista
  29. Vinkkinä myös muille, joilla on tehokkaammat uunit; kannattaa paistaa 200 asteessa. Minulle paistoajaksi riitti reilu 5min ja hyviä tuli :) Ohje oli myös yllättävän riittoisa ja puolikkaasta määrästä irtosi melkein kaksi pellillistä pipareita!

    VastaaPoista
  30. Kiitos toimivasta ohjeesta! Olen koittanut pari vuotta löytää reseptiä, mistä tulisi hyviä glut. pipareita. Nämä oli parhaita tähän mennessä. Parempia tuskin gluteenittomana saa tehtyä. Aiemmin kokeilin reseptiä, missä oli tattarijauhoa, mutta ei ollut makuuni. Paistoin kommenttien vinkistä 200 astetta ja 5min, tuli hyviä. Kiva, kun sai pipareita jouluksi tehtyä. Taikina oli myös ihan ok hyvää raakana napostella. :) Ja kun koristeli piparit niin vielä maku parani entisestään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!